Skip to main content

Certifikácia keramiky na styk s potravinami

Požiadavky a proces

Keramika určená na styk s potravinami je bežnou súčasťou domácností, reštaurácií a potravinárskeho priemyslu. V rámci certifikácie sa posudzuje chemické zloženie keramických materiálov, aby sa zabezpečilo, že neobsahujú nebezpečné látky v nadmerných množstvách. Okrem toho sa keramické výrobky podrobujú testovaniu migrácie škodlivých prvkov do potravín, čím sa preveruje ich zdravotná nezávadnosť. Vydaný certifikát je dôkazom, že materiály použité pri výrobe nepredstavujú zdravotné riziká a výsledné produkty spĺňajú požiadavky národných a európskych regulácií.

Keramické predmety sú vyrábané zo zmesi anorganických materiálov so všeobecne vysokým obsahom kremičitanových a ílovitých látok, do ktorých je možné pridávať malé množstvo organických zložiek. Po modelovaní či odlievaní sa konečný tvar keramických výrobkov fixuje vypaľovaním. Následná úprava glazovaním nielen zvyšuje estetickú hodnotu keramických výrobkov, ale zlepšuje aj ich funkčné vlastnosti. Finálny výpal prebieha za presne nastavených teplotných parametrov, zohľadňujúc vlastnosti použitej hliny aj typ povrchovej úpravy. Výrobný proces musí byť optimalizovaný pre dosiahnutie minimálnej absorpcie vody a maximálnej pevnosti výsledného produktu.

Posúdenie zhody keramických výrobkov s legislatívnymi požiadavkami pre styk s potravinami

Platná európska smernica jednoznačne ustanovuje, že vo všetkých štádiách predaja musí keramické výrobky sprevádzať písomné vyhlásenie o zhode v súlade s článkom 16 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1935/2004. Výrobca alebo dovozca v rámci EÚ je povinný vnútroštátnym orgánom na vyžiadanie sprístupniť dokumentáciu, ktorou preukáže, že keramické výrobky spĺňajú stanovené migračné limity. Táto dokumentácia musí obsahovať výsledky vykonaných analýz, podmienky skúšok a identifikáciu akreditovaného skúšobného laboratória. Vyhlásenie o zhode umožňuje ľahkú identifikáciu predmetov určených na kontakt s potravinami a obnovuje sa vtedy, keď podstatné zmeny vo výrobe spôsobia zmeny v migrácii prvkov.

Certifikačný proces zaručuje, že keramika nepredstavuje zdravotné riziko pre spotrebiteľov a spĺňa požiadavky platnej legislatívy pre „food contact“. Certifikované keramické nádoby a riady chránia potraviny pred kontamináciou škodlivými látkami, čo je obzvlášť dôležité pri opakovanom používaní.

Povinnosti firiem aj remeselníkov

Certifikácia sa netýka len veľkých výrobcov a dovozcov, ale aj živnostníkov a fyzických osôb („handmade“), ktorí sa venujú ručnej výrobe keramiky – odlievaniu, točeniu na hrnčiarskom kruhu či iným technikám spracovania. Ak takéto výrobky predávajú verejnosti, musia vedieť predložiť certifikát alebo vyhlásenie o zhode potvrdzujúce bezpečnosť ich produktov v styku s požívatinami. Na trh nesmú byť uvedené keramické výrobky, ktoré neprešli potrebným skúšaním a môžu obsahovať nebezpečné látky ohrozujúce zdravie spotrebiteľov.

Ako vám vieme pomôcť?

Náš certifikačný orgán zabezpečuje kompletný proces certifikácie keramiky vrátane:

  • odborného testovania v akreditovanom laboratóriu
  • posúdenia podpornej dokumentácie
  • vystavenia certifikačných dokumentov

Kontaktujte nás a uistite sa, že vaše keramické výrobky spĺňajú všetky bezpečnostné kritériá.